Nederlands

Kitty Mulder werd in Semarang op Java(Indonesie) geboren. Op haar zesde jaar verhuisde zij naar Nederland, waar zij haar schoolopleiding kreeg. Al gauw bleek haar aanleg voor de creatieve vakken boven normaal. Zij volgde lessen aan de Vrije Academie in Den Haag in beeldhouwen en boetseren, beoefende de kunst van het wandkleden maken in abstrakte vormen, maar koos uiteindelijk voor het schilderen.
Door heel hard werken wist zij een peil te bereiken dat er zijn mag. Het is dan ook geen wonder dat galeriehouders in binnen- en buitenland haar werk graag willen exposeren: Londen, Parijs, Düsseldorf, München, Genève, Chester, Straatsburg, Carmel.
In ons land heeft zij geëxposeerd in o.a. Den Haag, Rotterdam, Hilversum, Scheveningen, Neede, Brabant en Limburg en diverse keren in Kasteel Groeneveld in Baarn.
Kitty is een groot bewonderaar van de Franse impressionisten en van de Haagsche School. Claude Monet is een van haar favorieten. De natuur is haar grote inspiratiebron, en zij probeert haar leerlingen dat ook te laten ervaren door ze te leren waarnemen. Men kan immers kijken zonder te zien, en zien zonder te kijken. Op die manier gaat men dan ook anders kijken, doelgerichter. Zelf zet zij zelden een potlood op papier maar werkt direct en spontaan met het penseel. Haar grote routine helpt uiteraard mee om de juiste kleuren op de juiste plaatsen te krijgen; en zo groeit er iets betoverends onder haar handen.
Kitty Mulder is langzaam maar zeker uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse aquarellistes. Naast het lesgeven is het zelf schilderen voor haar een levensbehoefte en -vervulling van de eerste orde. Inspiratie voor haar werk put zij uit haar tuin in Midden-Frankrijk, waarin de stokrozen, clematissen en kamperfoelie uitbundig groeien en bloeien, en waar zij zomers workshops organiseert.
Ook schildert zij regelmatig stillevens, landschappen en tuinen, terwijl ook het portretteren tot haar uitgebreide oeuvre behoort. Kitty Mulder is een veelzijdig kunstenares, die hopelijk nog lang bezig zal kunnen zijn met het werk waar zij zoveel van houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.